Focus 2013

Freek's Focus (16)

Blijven geloven in je duiven en jezelf!

donderdag 18 juli

Na de totale miskleun van ondergetekende op de allereerste jongeduivenvlucht is het zaak het hoofd koel te houden. Wat ging er mis?  In mijn geval wist ik waar de pijn zat en daar kun je naar handelen!Sommige liefhebbers reageren heel vreemd na een teleurstellende vlucht.  Laten meteen de moed zakken. Zoeken excuses en zondebokken. Daar dien je niemand mee, vooral jezelf niet!
In mijn eigen omgeving heb ik in de persoon van Martin Geven een prachtig voorbeeld.  Martin is een echte winnaar en zulke types staan meteen op, ook al krijgen ze een linkse directe of een kaakslag. Als het minder gaat schakelt hij meteen niet een, maar drie tandjes bij.  Hokken of systeem veranderen, een kuurtje, of desnoods alle dagen van de week lappen. Nooit versagen! Een duivensporter moet het incasseringsvermogen van een bokser hebben.
In onze club is een nog vrij jonge herstarter actief.  Bij het zelf africhten verspeelde hij op zekere dag 20 veelbelovende duifjes waar hij veel tijd en energie ingestoken had. Een enorme domper!
Het kostte hem enige tijd om de draad weer op te pakken en over de teleurstelling heen te komen.  Afgelopen woensdag nam ik, voor ik naar mijn werk ging,  naast mijn eigen duiven die van Dennis mee naar Ravenstein. Misschien stapt hij op de derde jongeduivenvlucht alsnog in, want zijn junioren doorstonden de proef glansrijk!  Ook de duiven van Joke & Martin Geven nam ik mee.  Als de kopduiven de trek maken, heb je aan Joke & Martin prima maatjes om de trek mede te bepalen.
De africhting verliep niet helemaal zoals verwacht. Ik liet de duiven mand voor mand met enige tussenpoos los. De duiven vertrokken vlot van de losplaats. Alleen de laatste mand, met duiven van hok 1/2 van mezelf, vertrok in de verkeerde richting. Deze duiven waren het duidelijk onderling oneens. De groep viel grotendeels uit elkaar en hun thuiskomst verliep onregelmatig en nam veel tijd in beslag. Het is het hok waarvan het dak niet van isolatiepanelen voorzien is.  Toeval of een slecht voorteken?  Zaterdag zal blijken hoe de vork aan de steel zit.

Supervlucht

De tweede jongeduivenvlucht verliep buitengewoon goed.  Van de 42 ingekorfde duiven hadden er 34 nog nooit een nacht in de mand gezeten!  Laksheid van de liefhebber die het zichzelf aanrekent.  Er zat echter wel een filosofie achter. Vanwege de jeugdige leeftijd van mijn junioren (de laatste werd 11 mei gespeend) en de coliperikelen kwam ik in tijdnood. Zet je de duiven een nacht in de mand als ze coli en daarna ornithose hebben, dan verhoog je de stress en vergroot je de ellende. 
Helemaal lekker voelde ik me niet afgelopen zaterdag.  De mokerslag van de eerste mislukte prijsvlucht (er onderdoor!) was ik nog niet helemaal te boven.  De duiven werden verwacht rond 12.30 uur.  Moeder Toos, mijn trouwste supporter, had ik al om 12 uur uit Twello opgehaald.  Compagnon Albert en zijn Yvonne waren ook van de partij, evenals jeugdvriendje Rinie Vos. Rinie en ik zijn al een halve eeuw duivenmaatjes. We woonden bij elkaar in de buurt en hij had post- en sierduiven op zeer jonge leeftijd. Samen voetbalden we, zochten kievitseieren in het voorjaar en .... rommelden met duiven.  Vaak gingen we op zondagochtend op de fiets naar Apeldoorn.  Aan de Wormseweg woonde destijds van Harten, die handelde in allerlei dieren, waaronder postduiven.  In de zomermaanden zaten er soms honderden duiven, Duitsers, Belgen, Engelsen en natuurlijk Nederlandse duiven. Sommigen droegen een gummiring ......  Samen zochten we de mooiste duiven eruit en kochten die voor enkele guldens. Prachtige herinneringen en oude vriendschappen roesten niet. Rinie heeft voor de aardigheid al zeker een halve eeuw duiven rond de woning vliegen en het onderlinge contact is nooit helemaal verloren gegaan.   In de week voorafgaand aan de tweede prijsvlucht kwam Rinie aanwaaien.  Als muskusrattenvanger is hij niet gebonden aan kantooruren. "Ik heb je gemist afgelopen zaterdag. Normaal breng je geluk, nu was het helemaal niks", zei ik met gespeelde verontwaardiging.  Rinie was verbaasd en keek me hulpeloos aan. Zijn gezicht sprak boekdelen en ik wist dat hij er bij de tweede vlucht bij zou zijn.  "Ik zal je zaterdag niet teleurstellen", beloofde ik hem en vertelde dat de duiven aardig herstelden en een opgaande vormcurve lieten zien.
Terwijl Jose, moeder, Albert en Yvonne rustig keuvelden over koetjes en kalfjes, werd mij de grond te heet onder de voeten. Het was inmiddels 12.25 uur en ik had berekend dat ze er elk moment zouden kunnen zijn. Op het bordes achter de schuur tuurde ik met Rinie een gat in de lucht.  We hadden nog geen duif gezien. Ineens zag ik op grote hoogte een duif die triomfantelijk begon te klapperen.  "Daar komt er eentje", schreeuwde ik terwijl ik met een lokkertje in de hand stond te wachten op het juiste moment van gooien.  De duif was wat zenuwachtig door een luidruchtig klimmend vliegtuig. Al snel kreeg hij gezelschap van een tweede duif en vanuit mijn ooghoeken zag ik meerdere duiven overkomen.  Toen de duiven aanstalten maakten om te landen, gooide ik het lokkertje.  Deze vloog rechtstreeks naar de spoetnik en ik zag dat er inmiddels zes duiven de landing inzetten.  Binnen 9 seconden waren ze geklokt en binnen 6 minuten waren er nog 12 geconstateerd, waaronder de bovenste drie van de inkorfstaat.

Melden

Steeds Verder heeft een eigen site, waarop elke zaterdag de duiven gemeld kunnen worden.  Albert is een belangrijke pion in het meldgebeuren. Nu hij er toch was, liet ik hem de eerste duif inbrengen.  Al snel wist hij te melden, dat team Romein me zou kloppen. "Leuk voor John", riep ik als een boer met een klein beetje kiespijn.  Enige tijd later verscheen Max Slinkman als eerstgeplaatste op de meldlijst. Iedereen was het erover eens, dat dit een mooie opsteker was voor onze trouwe penningmeester. Later zou blijken, dat Max de eerste prijs pakt in de regio.  Nog mooier! Je moet echter niet alleen kijken naar wie jou voor zit, maar ook naar wie je achter je laat.  In dit geval o.a. Joke & Martin Geven, "runner up" Maurits Bosgoed en "good-old" Jan de Ruiter. 
's Avonds kijk je natuurlijk naar de uitslag bij Compuclub en ik zag, dat Steeds Verder sterk domineerde in de A.C.C.   Met 7 duiven bij de eerste 10 was ik uitermate tevreden, maar ik besefte dat we deze dag alles mee hadden.  Genieten van het moment, maar wel nuchter blijven. Cor Buis, met zijn laatste seizoen in dienst van Hillie bezig, zegt het altijd treffend:  "Na een vette komt een magere". Na een goede uitslag komt vaak een mindere!

Zwaar weekend

Op eigen hok hadden we 's avonds 41 van de 42 ingezette duiven thuis.  De laatste arriveerde zondagochtend.  Ook bij andere liefhebbers waren de jonge duiven redelijk goed gekomen.
De midfondvlucht Meaux werd een eclatant succes voor onze duivenvrienden Martin & Joke Geven.  In de kring 1 tot en met 7.  Na het onaangewezen vitessekampioenschap halen ze nu op overtuigende wijze het onaangewezen midfondkampioenschap in de regio binnen.  Als ik op maandagavond de duivenkrantjes kom bezorgen op de recreatieplas, komt Joke met een verse moorkop van bakker Toet bij de thee/koffie.  Een leuke traditie, in het leven geroepen door Gerrit van Looijengoed, als vaste supporter van de familie Geven! Gerrit, compagnon, buurman en rechterhand van wijlen Henk Gerritsen, woont tegenwoordig op een flat. De duivensport loslaten kan en wil Gerrit niet. Om die reden is hij bij thuiskomst van de duiven meestal bij Joke en Martin te gast.
In Zuid gaat de overwinning naar Hans en Evert Jan Eijerkamp.  Een zoon van "Olympic Vivian", die vorig jaar zo geweldig presteerde. Erik Plant wordt goede tweede en zet met zijn bescheiden vliegploeg een indrukwekkende serie neer. Erik begint met twee jaarlingen rechtstreeks uit "Blauwe Garfield"!  Ook Appie Jurriens doet weinig voor Eijerkamp en Plant onder.
In onze club gaat de zege van Orange naar Jan Ketelaar. Oud-Voorstenaar Adriaan Aalpoel pakt net als een week eerder een teletekstnotering.  Van de fondmannen hoor je, dat de hitte en noordoostenwind te machtig zijn voor veel fondkleppers.  Een zwaar weekend derhalve.

Natuurlijke voortzetting

Na het medisch ingrijpen vorige week, ben ik inmiddels weer op de natuurlijke toer. Vanochtend vlierbes over het voer en karnemelk (dierlijk eiwit). Goed roeren en vervolgens verse kruiden uit de tuin door het voer kloppen. Een flinke hand fijn gesneden bieslook, een handje gesneden oregano, peterselie en bloemen van de Oost-Indische kers. Tenslotte een klein beetje pikkoek en biergist door het voer kloppen om de zaak wat ruller te maken.  In de drinkpot een eetlepel "Fles van Gust" en enkele druppels "De Reiger elixer". Op de dag van inkorving schoon water en gewoon voer.  De duiven trainden vooral in de vroege ochtend naar wens en ik vertel volgende week hoe de derde vlucht verlopen is. Niet versagen, blijven focussen. Het vliegseizoen is maar kort.  Succes allemaal!