Flitsen 2012

Freek's Flitsen (2)

Op 11 april vliegen er 28 jonge duiven mooi gegroepeerd. Ze komen uit hok 2,3 en 4.  Een groepje van 12 stuks van hok 1 is enkele keren buiten geweest en fladdert voorzichtig op en rond de klep. In deze groep enkel steenroden, een zilvervale en twee roodschimmels. Hok 5 en 6 wordt momenteel bevolkt door 4 schimmels. Vanavond wordt dit hokje aangevuld met een deel van de tweede ronde van onze kweekduiven bij Albert. Volgende week volgt de rest en dan ben ik op tal.

Waar komen de duiven vandaan?

Ongeveer de helft komt uit duiven die bij Albert zitten. Daaronder bewezen vliegers als jonge duif op mijn hok. Ik noem "Jurriaan" (2e WHZB en 1e asduif GOU), die ik in 2009 bij mijn herstart kreeg van duivenvrienden Martin & Joke Geven.  "Franz" kwam in 2010 van Hans en Evert Jan Eijerkamp. Een kleinzoon van "de Olympiade" en tevens nazaat van "Bartoli". Een doffer waar ik het vanaf het begin in zag zitten. Vaak als eerste thuis bij africhtingen en daarmee blijk gevend van een goed "kompas".

Hij werd 2e duifkampioen regio 2 van de GOU. "Jose" is ook van 2010. Hij komt van Henk Berentsen, die ik ken uit de periode dat zijn zonen op het Isendoorn College zaten. Aanvankelijk meende ik, dat het kleine blauwe doffertje een duivin was. Vandaar de naam "Jose". Deze blauwe doffer, afstammend van duiven die nationaal furore maakten op midfond en dagfond, werd 3e duifkampioen regio 2. "Gijs" is de derde prestatieduif van 2010 waaraan ik mooie herinneringen heb. Een kruisingsproduct (v.d. Merwe, Verkerk, e.a.) wederom afkomstig van Hans en Evert Jan Eijerkamp. Ongepaard op het schapje werd hij 4e duifkampioen regio 2 in 2010. Hoewel 2011 geen topjaar was, kwamen er enkele duiven naar voren die het waard lijken een plaats op het kweekhok te veroveren. "Johan" is er zo een. Een rode Bricoux van Natural. Won o.a. een 1e van de kring tegen ruim 3100 duiven. Ook "Guus" krijgt een kans. Won een 2e in de kring en stamt af van een inmiddels 12-jarige zoon van de geweldige nestzus van "Garfield".

De andere helft komt van elders. Op de Voorjaarsbeurs kocht ik een jonge doffer van een serieuze duitse liefhebber. De moeder van deze doffer won veel pure kopprijzen. Eigenlijk wilde ik niets kopen, maar toen Martin & Joke van een andere Duitser een jong kochten uit de lijn van "de Kaasboer" van Gaston van de Wouwer wilde ik niet achterblijven. Dat wordt dus een onderlinge "moffencompetitie". Gewoon een geintje! Bij Natural bestelde ik wederom 6 jonge duiven. Speciaal voor de kleur! Vier schimmels en twee steenroden. Vorig jaar zat er onder de 6 Naturals "Johan".  Ik teken ervoor als er onder de 6 Naturals weer 1 goeie zit!

Henk Berentsen uit Warnsveld leverde een compleet elftal. Henk heeft als hobby het kweken van prestatieduiven. Zelf vliegt hij niet met duiven. Zijn duiven komen zelfs nooit buiten het hok. Toch is hij niet zomaar een liefhebber. Zijn voorheen rossige haar verraadt gedrevenheid en fanatisme. Steeds koortsachtig op zoek naar zo mogelijk betere duiven. Henk is creatief en handig. Schildert en fotografeert zijn eigen duiven en heeft alles piekfijn voor elkaar. Hij droomt ervan, dat zijn duiven superuitslagen verwezenlijken en ik doe mijn best die voorwaarden te scheppen. Vorig jaar zat alles tegen met zijn duiven, maar in 2012 beginnen we met een schone lei! Hans en Evert Jan Eijerkamp leverden 5 jonge duiven. Uit de vliegers. Dat zie ik niet als een nadeel. Hun vliegers stammen uit hun beste kwekers en die vliegers hebben al laten zien postduif te zijn door de strenge selectie te overleven.

Clubvoorzitter Jan Groot Koerkamp en zoon Arno leverden vier stuks. Aanleiding was een bon geschonken aan onze eigen club. Ik mocht ze zelf uitzoeken! GOU-voorzitter Bram Scherpenzeel leverde drie mooie jongen. Ook hier was de aanleiding een bon voor "Steeds Verder" Voormalig Fondclub "IJsselstreek" voorzitter Bep Mosterd bracht enkele weken geleden vijf piepertjes. Bep en zijn compagnon Nico willen hun vnl. Pieter Veenstraduiven testen op hokken van liefhebbers die zich onderscheiden met jonge duiven. Hillebrand Klaver tenslotte bracht twee jonkies mee uit Tzummarum.

Daarmee is de selectie voor 2012 compleet. In stilte hoop ik, dat er een "Messi" tussen zit. Een supertalent. Net als de meeste selecties van eredivisieploegen, is het een kleurrijk geheel. Natuurlijk hoop ik ook "in het linker rijtje" te eindigen. In duiventermen betekent dat eerste prijzen winnen en (duif)kampioenschappen behalen. Het allerbelangrijkste is plezier op eigen hok en plezier op de club. Gewoon genieten van de aankomsten van je duiven en de dagelijkse omgang met je gevleugelde vriendjes.  Op voorhand wil ik alle "leveranciers" van jonge duiven hartelijk bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen en de veelal belangeloos geschonken duiven. Graag wil ik terug betalen met klinkende prestaties, maar ik kan alleen de garantie geven dat ik met hart en ziel de duiven zal spelen. Niet alles heb je als mens in de hand!

Tenslotte dank ik duivenvriend (al precies 25 jaar) Albert Hendriksen voor zijn welwillende medewerking. Wat is een mens zonder vrienden?