Flitsen 2012

Freek's Flitsen (5)

Het is vrijdag 27 juli. Vanavond gaan de jongen op weg naar Grimbergen.
De openingsvlucht verliep hier naar wens,  dus dezelfde ploeg van vorige week gaat weer mee. Misschien dat er een duivinnetje leggen moet, dat zou nog roet in het eten kunnen gooien. Vandaag mogen de duiven hun gang gaan op het hok. Tussendeurtjes open, net als de verstopplekjes op de vloer.
Geen idee, wie er vanavond getekend de mand in gaan.  "Aaltje" broedt het langst, maar is niet fel genoeg op haar nestje.  "Happy Bird" maakt kans.  Hij heeft in gedrag veel weg van vader "Gijs", die in 2010 vijf weken op rij in de club bij de top 10 zat. Geen nest of duivin, maar gewoon het bovenste plankje met hand en tand willen verdedigen tegen de hand van de baas. Zo vader zo zoon?  Ik neem de gok en zet "Happy Bird" waarschijnlijk op de eerste paats. Als tweede getekende bij voorkeur een duivin. "Ducky Duck" en "Joyce" komen in aanmerking. De eerste is nog steeds druk in de weer met vriendje "Snoepie" en "Joyce" gaf ik gisteren een nep-eitje waar ze heel goed op lijkt te reageren met haar partner "Jip".

De weersvoorspelling is twijfelachtig. De laatste berichten geven een van west naar oost wegtrekkend buiencomplex voor vannacht en morgenochtend. Aan het begin van de middag moet het dan gaan opklaren. De wind zal waarschijnlijk tussen west en noord waaien. De duiven krijgen om die reden vanavond gewoon goed te eten. Zilvervliesrijst is een belangrijke component voor de inkorving.

Van Joke & Martin Geven kreeg ik afgelopen week het recept voor "de fles van Gust".  De componenten zijn uien, knoflook, aluin, bruine kandijsuiker, naalden van dennen en jodium. Bedoeld ter preventie van tricho's en als ondersteuning van de gezondheid.  Wijlen dokter Moerman, duivenhouder, kankerspecialist en onderzoeker benadrukte het handhaven van een goede balans in de spijsvertering van de duif.  Andre Christiaans heeft het er zeer regelmatig over in zijn "Weekbabbel" in sportblad "de Duif" en is een groot bewonderaar van dr. Moerman.  Citroenzuur, ijzer, jodium, zwavel, vit. A, C, E en B-complex zijn de acht cruciale elementen.
Mijn José is het weekend bij haar broer in Maastricht, maar de ingrediënten voor de "fles van Gust" heeft ze al gekocht. Was trouwens even zoeken, want aluin bijvoorbeeld, heeft niet elke drogist of kruidenhandelaar op voorraad. Maandag wil ze er mee aan de gang.  Joke & Martin, net als ik voorstanders van natuurlijke begeleiding van sportduiven, passen het al langer toe. Bietensap gaan we ook maken. Mede dankzij zuivere houtas uit de allesbrander van Joke & Martin, zijn de bieten hier nog nooit zo mooi geweest. Houtas bevat veel kalium en daar gedijen knolgewassen goed op. Bietensap werd door dr. Moerman als zeer heilzaam bestempeld.  Niet lekker, maar wel gezond.Zal voor duiven zeker niet slecht zijn als gezondheidsondersteuner.

Komende week ga ik voer kiemen. Zoontjensmengeling is hier bij uitstek geschikt voor. Gekiemd voer bevat vitaminen en enzymen die in droog voer ontbreken. Gewoon wat voer met lauw water nat maken en dan elk etmaal spoelen om zuur worden te voorkomen. Na enkele dagen is het voer in de regel voldoende gekiemd. Het vruchtje breekt open en het kiempje wordt zichtbaar, dat is het moment om het de duiven voor te zetten. Compagnon Albert gaf het zijn kwekers, toen de jongen van de tweede ronde opgroeiden. Zelden zulke mooie jongen opgehaald!  Gemengd met biologische potgrond (geen kunstmest), klei, mineralenpoeder, tovo e.d.Zou het toeval zijn, dat de zeven eerstgeklokte jonge duiven van Meer (1:100 prijs) stuk voor stuk van die tweede ronde zijn?  Mijn vroegste duiven van Meer werden de voorbije maand van water voorzien m.b.v. "de bak van Kees".  Toen ik in 2009 herstartte, bezocht ik Kees Niemeyer uit Hansweert.  Kees was in 1998 mijn opvolger in het wereldkampioenschap jonge duiven.  Het absolute hoogtepunt uit ons beider duivenloopbaan trouwens!  Kees is een echte schipper wiens handen niet verkeerd staan. Hij was enthousiast over zijn drinkbakken. Ze maakten de jonge duiven vertrouwd met de situatie tijdens het transport. Van Kees nam ik twee bakken over en vooralsnog denk ik dat ze het drinken in de mand bevorderen.

Ondanks mijn geloof in natuurlijke middelen, wil ik komende week duivendierenarts Nanne Wolff in Wezep bezoeken. Het zekere voor het onzekere nemen. Vorig jaar ging ik na drie weekeinden met kopduiven de bietenbrug op. Ik ververste het stro, had te weinig tijd om doffers en duivinnen apart te laten trainen en wilde geen medicatie geven. Wat de hoofdoorzaak was, weet je nooit zeker, maar voornoemde fouten wil ik niet nog eens maken.
Als Grimbergen morgen doorgaat, kan ik meer vertellen.  Uw reactie op mijn stukjes zie ik graag tegemoet via het gastenboek van Albert.