Flitsen 2012

Freek's Flitsen (6)

Het is donderdag 30 augustus. Vanavond inkorven voor Mantes la Jolie. De laatste jonge duivenvlucht uit het reguliere programma. In regio 2 hebben we nog kansen op een hoge klassering, want op alle fronten staan we nog in de top 3. Kampioenschappen zijn niet zaligmakend, maar als het erop aan komt en we staan er goed voor, willen we wel scoren!
Na een flitsend begin met drie kringzeges op rij kwam er in de periode rond het hete weekend van twee weken geleden de klad in. Vier duiven kregen coli in een tijdsbestek van twee dagen en een vijfde stierf zelfs binnen 24 uur na de eerste symptomen.
Logisch dat je dan een mindere vlucht kunt verwachten. Gelukkig hadden we het lek snel boven, mede dankzij goed werk van drs. Nanne Wolff uit Wezep. De vermoedelijke oorzaak (opgestapelde uitwerpselen in een goot) werd weggenomen en met hulp van vlierbessensap, verse bieslook en oregano knapten de aangetaste duiven voorspoedig op. Een weekje rust deed de rest.
Afgelopen weekend speelde ik er 36 op de natour, waarvan er 19 prijs vlogen. Dat geeft vertrouwen.
Meerdere duiven hebben een nestje. De beoogde aangewezen duiven voor vanavond hebben een jong van een dag of vijf. Ik voelde vanochtend nog uitsluitend pap in het kropje en dan ga je toch twijfelen. Twee weken geleden bij temperaturen boven de 30 graden Celcius, faalden enkele duivinnen op diezelfde neststand volledig. Verzurende kropmelk die ze niet kunnen azen op transport??? Onze beste duif van 2012 heeft geen neststand, maar ruit onregelmatig. Na vier kopprijzen 1: 100 in de kring, produceerde hij twee gewone prijsjes in een dalende lijn. Moet je zo'n duif gewoon getekend zetten, of toch uitwijken naar een mindere duif met een mooie neststand in goede conditie?
Echt goed trainen wilden ze niet. Sommige nestduiven blijven nog geen vijf minuten in de lucht. Ze kregen regelmatig overdag de vrijheid en trainen dan over de hele dag genomen toch voldoende. Vooral als er roofvogels in de buurt zijn.
Voor zaterdag wordt noordenwind voorspeld in Frankrijk en Belgie. In ons land draait ie naar de westhoek. Er moet dus goed gegeten worden, vooral door duiven die een jong azen. Ik gaf super start van Matador, kaas-schapenvetkorrel van de Patagoon, wat pinda's en extra mais. Waarschijnlijk gaan er ongeveer 15 duiven naar Mantes la Jolie. De overige duiven gaan vrijdagavond naar de natourvlucht (Pommeroeul/ Quievrain). Ik wil zaterdagmiddag wat te kijken hebben en stap af van de gedachte om er precies 10 te spelen. Voor het aangewezen- en duifkampioenschap speelt het aantal ingekorfde duiven geen rol en ik wil wel ieder duif die in aanmerking komt een eerlijke kans geven zich te onderscheiden.
Na dit weekend volgt volgende week de natourvlucht Peronne en een week later de vlucht Morlincourt, die in Gorssel gekorfd kan worden en telt voor de SuperFondclub GOU. Daarna is het uit met de pret.
Momenteel beschik ik nog over 38 jonge duiven. Op de openingsvlucht had ik er welgeteld 44. Zes zijn er weg. Enkelen bleven achter, maar eerlijk gezegd had het baasje ook de hand in de verdwijning van een paar notoire laatkomers.
Het kan nog alle kanten op gaan. Ik hoop dat het meevalt, maar reken nergens op. Dan kan het nooit tegenvallen!