Flitsen 2012

Freek's Flitsen (7)

We zijn twee weken verder en de inkorving voor Morlincourt staat te gebeuren. De vlucht wordt georganiseerd door de SuperFondclub GOU en het inkorven is bij p.v. Gorssel. Geen idee wie er mee doen en of er veel animo voor is.
Zelf denk ik aan een ploeg van 30 duiven. Echt druk heb ik me niet meer gemaakt. Ze waren veel buiten, rommelden overdag wat aan en "gelapt" is er niet.  Eigenlijk heb ik dat dit jaar helemaal niet of nauwelijks gedaan. Wel nam ik enkele broedende duivinnen mee naar school om ze daar te lossen (afstand ongeveer 5 kilometer hemelsbreed).

Het reguliere programma zit erop. Met de jonge duiven eindigde onze "Homer" in regio 2 op de eerste plaats in het duifkampioenschap. Daar was ik tevreden over.  Op de natour maakten we de laatste weken ook nog een paar aardige uitslagen. In de club vanaf Quievrain 2, 3, 6,  enz.  en afgelopen zaterdag vanaf Peronne  1,5,6,7,8 en 9.  Opvallend genoeg kwam ik tegen Zutphen de laatste keer niet mee. Als de Zutphense duiven, of beter de Brummense duiven, in hun favoriete vlieglijn geraken, is er geen houden aan.  Vliegen ze meer westelijk, dan lijken ze niet voluit te gaan en komen ze tegen Zwolle en Apeldoorn tekort. Heel merkwaardig voor een buitenstaander, maar insiders kennen dit verschijnsel al heel lang. Trek en wind bepalen mede de uitslag!

Na dit weekend moet er geselecteerd worden. Niet het leukste facet van de sport.  Alleen duiven die een duifkampioenschap behaalden, zeer regelmatig presteerden met enkele kopprijzen, of minimaal een keer als eerste thuis waren in combinatie met regelmatig presteren, perfecte bouw, fijn karakter en bijzondere afstamming, komen in aanmerking voor ons gezamenlijke kweekhok bij Albert. In de praktijk voldoen slechts enkele duiven aan deze criteria.  Het lijkt zaterdag goed weer te worden en het is een aantrekkelijk vooruitzicht om dan nog een keer iets te kijken te hebben. Daarom krijgen ze allemaal nog een laatste kans om de baas al dan niet op andere gedachten te brengen.
Op dit moment hebben Homer, Joyce en Domino zekerheid. High School Radio verspeelde ik vorige week, zoals ik Puck enkele weken geleden verspeelde. Deze twee verspeelde duiven hadden voldoende credits opgebouwd om te mogen blijven. Indien ze alsnog terugkeren, mogen ze blijven! 

Hoewel de verhouding eigen duiven en testduiven van derden ongeveer fifty fifty was, maakten de eigen duiven met name het mooie weer.  Dat is leuk voor Albert als kweker en bevestigt mijn strategie om niet helemaal afhankelijk te zijn van anderen.
De beste prestatieduiven van 2009, 2010 en 2011 gaven het beste nageslacht!  Ik kan een mooi verhaal gaan ophangen, maar wie naar de ringnummers kijkt in de Isendoorn Competitie ziet het zelf.

Vorig jaar haalde ik wat kleurtjes binnen. Schimmels, steenrood, e.d. Van die kleurenfobie ben ik binnen een jaar min of meer genezen. Als ze zich op de prijsvluchten niet onderscheiden, ben ik er gauw klaar mee. Enkele gekleurde kwekers krijgen een tweede kans, maar dan moeten ze het ook echt bewijzen. Zo niet, dan ga ik in de toekomst gewoon verder met blauw en geschelpt! Zal Albert niet leuk vinden, denk ik. Bij nader inzien vind ik duiven die regelmatig vroeg op de klep landen verreweg het mooist. Kleur is dan totaal onbelangrijk. Gedreven door nostalgie werd ik even op het verkeerde been gezet, maar ik ben weer op het rechte pad. ´t Is al moeilijk genoeg om goeie duiven te kweken zonder te letten op verkenningscirkels, bijzondere kleuren en andere bijzaken.

Bij die laatste uitspraak denkt U misschien dat kleuren en verkenningscirkels voor mij er niet toe doen. Dat is slechts ten dele waar. Een rijk gekleurd oog, al dan niet met verkenningscirkel, is wel degelijk van belang. En ik heb blauwe topduiven gekend die uit een rode doffer gefokt werden!

Naschrift Albert: Goede duiven zijn altijd de mooiste, zijn ze in eerste instantie niet mooi dan worden ze dat wel naarmate de prestaties mooier worden!! Ik ben overigens ook niet meer zo "kleurenblind" als voorheen... Laat maar komen die mooie (lees: goede) blauwe!!