Focus 2013

Freek's Focus (reactie op 5)

Reactie op: De eerste jonge duiven zijn gearriveerd!

 Hallo Albert,

Vandaag, dinsdag 22 april,  voor de tweede keer enkele afdelinkjes los gehad. Sommigen zijn nog helemaal niet buiten geweest.
Al na ongeveer een uur was het bingo.  De vrouwtjeshavik verscheen en de kippen sloegen alarm.  De meeste jonkies hadden niets in de gaten. Twee vlogen er op. Waarschijnlijk hun eerste vliegoefening. Eerst probeerde ze de ene te pakken. Dat was boven onze tuin en met veel geschreeuw en geklap kon ik voorkomen dat ze het jong greep. Het jong verdween hoog in noordelijke richting.  Het andere jong bleef laag rondvliegen. De havik leek af te druipen, maar ineens draaide ze zich om en in een glijvlucht dook ze moeiteloos op het jong, dat boven de tuin van John Assink vloog op ongeveer 10 meter hoogte. Ik klapte en schreeuwde als een idioot, maar deze keer liet ze zich niet afleiden. Dus op ongeveer 20 meter afstand pakte ze het jong voor mijn ogen in de lucht en vloog er achteloos mee richting van Til. Ik miste de vetblauwe look-a-like van Homer uit Domino en nog een andere blauwe. Toen ik om 13.30 uur thuis kwam, zat alles binnen en kon ik de schade opnemen.  Uiteindelijk "slechts" 1 slachtoffer:  een mooie vetblauwe doffer van ..... Bram.  De vetblauwe Domino heeft het deze keer overleefd.

Nu ik weet, dat de havik op de loer ligt, laat ik ze tot half mei nog maar enkele keren los.  Als ze de weg naar de klep en het hok kennen, is het voldoende.
Bij Martin wordt er ongeveer elke dag eentje gepakt. 't Is gewoon kanonnenvoer. Ik weet voorlopig genoeg en laat ze tot half mei sporadisch los, bijvoorbeeld op het einde van de middag als ze honger hebben. 't Is niet anders.

Ik zal Bram een mailtje sturen om te zeggen dat zijn '70 gesneuveld is in een eenzijdig luchtgevecht.  Goed, dat we laat gekweekt hebben. Nog een week of drie ellende, dan verwacht ik relatieve rust in het luchtruim.

Groet en tot donderdag,

Freek