Isendoorn Competitie 2012

Isendoorn Competitie (16)

De spanning stijgt en we gokken op goed vliegweer.

De weersvoorspelling voor het zesde vluchtweekend laat ernstig te wensen over. Na een bloedheet weekend volgt nu een regenachtig weekend. Met de gezondheid van de duiven gaat het wat beter. Geen nieuwe coligevallen en de ziekenboeg is weer leeg! We vliegen Grimbergen, een luchthaven in Belgie op een afstand voor mij van 182 km en 732 meter. De vlucht behoort tot de categorie "natour" en oude en jonge duiven vliegen samen in concours. Ik beschouw het als een mogelijkheid om de duiven in conditie te houden voor de allerlaatste jonge duivenvlucht Mantes la Jolie van volgende week. Op dit moment doen we nog goed mee in de strijd om het kampioenschap van de kring Apeldoorn en van regio 2 van de GOU. Dit is een samenspel van 24 verenigingen uit de kringen Zutphen, Deventer, Apeldoorn en Zwolle. Mijn vereniging "Steeds Verder" uit Twello maakt deel uit van kring Apeldoorn.Leuk is dat de clubgenoten Jan de Ruiter uit Teuge en Martin & Joke Geven uit Bussloo tot de belangrijkste concurrenten behoren. In de strijd om het onaangewezen kampioenschap sta ik op de derde plaats, in het duifkampioenschap staat onze "Homer" op plek twee, achter een duif van Johnny Paliama uit Deventer en in het aangewezen kampioenschap gaan we aan de leiding. Bij het aangewezen kampioenschap gaat het om de punten van een van je bovenste twee "aangewezen" duiven.

Op vrijdagavond korf ik 36 duiven in. Alleen "Sammie" laat ik thuis. Hem heb in vorige week zondag opgehaald bij een liefhebber in Hengelo Gld. "Sammie" strandde op Peronne en kwam terecht bij een bijzonder attente meneer Engels in de omgeving van het Brabantse Deurne. Dankzij deze duivenvriend nam een vrachtwagenchauffeur en duivenhouder uit Hengelo de duif mee naar Hengelo. Samen met moeder haalde ik hem daar op.
Ook "Tommy" strandde op de vlucht Peronne. Een vijftienjarige postduivenhouder uit Veenendaal verzorgde hem. Deze Matthijs Gezel liet hem op mijn verzoek los, maar hij belde vrijdag. "Tommy" was vol goede moed vertrokken, maar keerde in eerste instantie terug bij Matthijs, waar hij in de dakgoot bleef zitten. Dat was vrijdag. Tot mijn verbazing keerde hij zaterdagochtend in alle vroegte op eigen kracht retour naar zijn hok in Gietelo! Van Peronne is dus alles thuis. Van "Puck" en "Flycano", die weg bleven van Morlincourt, heb ik niets meer vernomen. Vooral het achterblijven van "Puck" is een aderlating. In haar zag ik een toekomstige partner voor "Homer"! Als ze opgegeven wordt, haal ik haar dezelfde dag nog op en elke dag kijk ik naar haar uit. Sinds gisteren heb ik dus weer 38 duiven.

Grimbergen ging zaterdagochtend tot mijn grote opluchting al om 08.00 uur los. Mijn gok om ze ondanks de slechte weersvoorspelling in te korven, pakte goed uit. Vrolijk fluitend maakte ik de hokken schoon, installeerde de antennes onder de kleppen en sloot de module aan. Er zat zuidwestenwind achter en dan kun je verrast worden. Ik rekende op snelheden van dik honderd kilometer per uur en hield rekening met een aankomsttijd rond 09.45 uur. Jose haalde moeder op voor de zekerheid en ik belde vriend Rinie Vos. Rinie is een oude buurjongen. We kennen elkaar al bijna een halve eeuw. Met hem ging ik vroeger ieder jaar kievitseieren zoeken in het voorjaar en we deelden toen al de passie voor postduiven. Rinie houdt zelf zijn hele leven al duiven, maar is niet aangesloten bij een club. Voor hem is het liefhebberij en voor de spanning van de vluchten komt hij bij vlagen bij mij kijken. Rond half tien stonden we op uit onze stoelen en begonnen gericht te turen in de lucht. Om 9.44 uur dwarrelde er ineens een duif op het hok. Waar ie vandaan kwam had niemand gezien. Tien tellen later weer een duif uit het niets. Om 09.44.28 uur stond de eerste geregistreerd. Twaalf minuten later hadden we er 19 binnen. Toen werd het rustiger en druppelden ze na. Veel duiven uit "de verkeerde hoek". De meeste laatkomers vliegen te ver door in noordelijke richting en komen tegen de wind in terug.

Bij het melden op de site van "Steeds Verder" bleek de vroegste duif te zitten bij onze sympathieke clubgenoot Henk Blankestijn, die woont op "De Kar" onder de rook van Apeldoorn. Henk klokte om 09.40 uur. Ook Jan de Ruiter uit Teuge gaf ons wederom een lesje op 09.42 uur. Jan speelt een uitgekiend spel met zijn beste oude weduwnaars, maar heeft ook zijn jonge duiven uitstekend aan de gang. Achteraf zou blijken, dat hij zes duiven binnen een minuut klokt! We mogen echter terugkijken op een geslaagde vlucht. Van de 36 ingekorfde jonge duiven winnen er 19 hun prijs. 's Avonds ontbreekt "Bruno", maar zondagochtend meldt hij zich.
We kunnen rustig toewerken naar de laatste reguliere jonge duivenvlucht Mantes la Jolie. Waarschijnlijk zoek ik donderdagavond de 10 beste kanshebbers uit voor de beslissende, zware vlucht vanaf Mantes la Jolie en gaan de overige 28 stuks op vrijdagavond naar de natourvlucht Quievrain. Voor de Isendoorn Competitie is de strijd nog niet beslist! Een week later gaan ze zo mogelijk allemaal naar Peronne. Deze vlucht telt nog voor de "Fondclub IJsselstreek"
Nog een week later de vrije vlucht Morlincourt, die telt voor de "SuperFondclub GOU". Dus nog drie weekeinden en vier concoursen te gaan. Ik hoop dat ik nog een vierde taart kan uitreiken. Op alle fronten is de strijd nog open. Of we nog vuurwerk mogen verwachten van onze "Homer" durf ik niet te voorspellen. Afgelopen week zag ik, dat hij twee slagpennen tegelijk gegooid had. Een teken van gezondheid, maar .... ook een handicap.
"High School Radio" staat op punt van leggen. Ook "Ducky Duck" en "Saartje" zitten tegen de leg aan. Ik ben heel benieuwd wie de komende drie weken naar voren komen. "Willem" behoorde tot mijn favorieten, maar bakte er vier weken op rij helemaal niets van. De laatste twee vluchten pakt hij prijs en lijkt hij in vorm te komen. Datzelfde geldt voor "Saartje". Duiven krijgen soms ineens de geest. Worden verliefd of jaloers en komen dan tot verrassende uitslagen! We wachten het in spanning af ......

Natuurlijk ben je benieuwd naar de uitslag van Grimbergen. Albert plaatst de scores keurig in de zesde kolom en meteen zie je de totaalscore. Geen eerste prijs, dus geen taart. Wel een prima training voor de zeer belangrijke nationale vlucht vanaf Mantes la Jolie van komende week! Tot ziens op de Noordkaap of aan de hoofdvestiging. Daar kan ik je precies vertellen hoe het met de vorm van jouw duif zit en ..... hoe het met de liefdesrelaties op het hok gesteld is.
Tot de volgende aflevering!


 1. High School Radio   919,7
 2. Ozzy                914,5
 3. Saartje             839,4
 4. Mine Sweeper        836,8
 5. Eminem              810,9
 6. Charly              557,0
 7. Giyo                536,3
 8. Willem              525,9
 9. Domino              523,3
10. Hickstead           518,1
11. Homer               484,5
12. Joyce               471,5
13. Snoepie             450,8
14. Zeno                427,5
15. Victoria            414,5
16. Lucky               406,7
17. Happy Bird          404,1
18. Aaltje              386,0
19. Twitter             329,0

Klik op het onderstaande plaatje voor de originele grootte!!