Isendoorn Competitie 2012

Isendoorn Competitie (18)

Quievrain wordt een meevaller en Mantes la Jolie valt niet tegen

Prachtig vliegweer op zaterdag 1 september. Om 8.30 uur ging Mantes la Jolie (472 km)  van start en om 9.30 uur klapten de deuren open in Quievrain (260 km).
Na het installeren van de antennes en het schoonmaken van de hokken, zocht ik afleiding in tuinwerkzaamheden. Het knippen van de ligusterheg is zo'n klus waarbij je lekker kunt wegdromen en ontspannen als remedie tegen de zenuwen.  Rond 12.15 uur draaide de auto van "muskusrattenvanger" en duivenvriend Rinie Vos de oprit op.  De oprit lag bezaaid met vers gesnoeide liguster, maar ik besloot om dit op te ruimen na de aankomst van Quievrain. Ik had uitgerekend, dat de duiven bij een snelheid van ongeveer 80 km per uur van Quievrain rond 12.45 uur zouden arriveren.  Zo rond 12.30 uur liepen we naar het bordes achter de schuur om beter uitzicht te hebben.  We genoten van een prachtige blauwe lucht met vrijwel onbeweeglijke witte wolken. Ideaal vliegweer en een voor mens en dier aangename temperatuur van rond 20 graden.
We hadden 18 duiven ingezet voor deze vlucht, met "High School Radio" en "Victoria" als vaandeldragers.  Om 12.44 uur viel uit het niets "Charly" uit de lucht.  Dat verbaasde me, want ze had net 's middags voor de inkorving haar tweede eitje gelegd. Vlot wipte ze op de spoetnik en snel zocht ze haar nestje op. Nog geen minuut later arriveerde de tweede: "Tommy".  Dat was een nog grotere verrassing. Hij zat een week eerder nog bij Matthijs in Veenendaal en kwam pas vorige week zaterdag retour.
Ik had wel gezien, dat hij vrijdagmiddag het territorium van "Vladimir" had ingepikt en driftig koerde om "Saartje" bij zich te roepen. Hij was sinds enkele uren smoorverliefd en dat voor het eerst in zijn leven. Toen ik hem uit zijn donkere liefdesnestje oppakte, voelde hij opgezwollen aan. Zijn borstvlees was prachtig rose en zijn pootjes waren warm. "Die komt morgen als eerste" riep ik tegen Jose toen ik hem in de mand zette. Het leek me echter niet verstandig hem getekend te zetten, want voor hetzelfde geld zou hij terug kunnen gaan naar Veenendaal ....."Victoria", die tien dagen zat te broeden, arriveerde om 12.45 uur en tien minuten later waren er 12 geconstateerd en weer twintig minuten later waren ze allemaal thuis.  Dat is prettig, want als je zit te wachten op de duiven van Mantes la Jolie is het heel vervelend als er een laatkomer van een eerdere vlucht voor verwarring en teleurstelling zorgt.

Achteraf viel het resultaat van Quievrain 100% mee.  Van de 18 ingezette duiven 12 prijzen en beginnend in de club met 2,3,6 (aangewezen duif!), enz.  De overwinning in club en kring gaat naar de geweldige "72" van Jan de Ruiter uit Teuge.

1. Charly             988,0
2. Tommie             976,0
3. Victoria           934,1
4. Beyonce            856,3
5. Odie               841,3
6. High School Radio  820,4
7. Joyce              670,7
8. Aaltje             544,9
9. Bruno              506,0
10. Sammie            497,0
11. Noel              449,1
12. Coco              377,2

Na een bemoedigend begin, liepen we rond 14.15  uur de tuin in om de komst van de Mantes la Jolie-gangers af te wachten.  We hoefden niet lang te wachten, want om 14.24 uur arriveerde uit het niets "Domino".  Een vrijgezel, net als "Homer".   Onze gedachten gingen vooral naar onze topfavoriet.  Binnen de vereniging en in de kring Apeldoorn was hij al bijna niet meer in te halen voor het duifkampioenschap, maar voor de regio (24 clubs)  en voor de afdeling GOU (bijna 100 verenigingen) moest hij wel opnieuw scoren om zijn hoge positie te handhaven. Precies om 14.30 uur arriveerde andermaal uit het niets een duif.  Toen hij een ererondje leek te maken, zag ik in een reflex dat het "Homer" was.  Snel liep ik naar het hok, want "Homer" is geen vlotte binnenloper.  Bij afwezigheid van andere duiven wipte hij nu gelukkig vlot op de klep, waar een als muziek in de oren klinkend piepje zijn registratie bevestigde. Jose viel me om de nek en ik balde de vuist naar Rinie. 
Voor ons is "Homer" wat "Messi" is voor Barcelona. Elke keer als hij arriveert ben je opgelucht en blij!  Als we de twee duiven melden op de site van "Steeds Verder" zien we dat Martin & Joke Geven met aankomstenom 14.17 en 14.20 uur een dubbele zege gaan boeken in de club. We gunnen onze duivenvrienden de zege en vieren ons eigen feestje!

Mantes la Jolie 2012 zal voor ons de boeken ingaan als een geslaagde vlucht. Geen superuitslag, maar met de plaatsen 3, 6 ("Homer" natuurlijk als eerstgetekende) en 10 in de club, kunnen we goed leven.  Ook in de kring wederom een top 10 notering voor "Homer" en daarmee blijft hij in de race voor het duifkampioenschap in club, kring, regio en afdeling. 
Over enkele dagen zullen alle eindstanden bekend zijn, verwacht ik. Binnen club en kring is hij met afstand de beste, maar in regio- en afdelingsverband is de concurrentie zwaarder en is het afwachten hoe ver hij komt.  Van de 20 ingezette duiven, spelen er in de kring 10 prijs:

1. Domino            954,0
2. Homer             919,5
3. Pip                  850,6
4. Tweety           804,6
5. Zeno               701,1
6. Ozzy                540,2
7. CupCake          310,3
8. Giyo                206,9
9. Happy Bird       160,9
10.Hendrikus         46,0

Klik op het plaatje voor de originele weergaveVolgende week spelen we de natourvlucht (oud en jong samen) Peronne, een week later de allerlaatste krachtmeting t.w. Morlincourt voor de SuperFondclubGOU.  Welke duiven eindigen in de top 5 van het algemeen klassement?  "Homer" en "High School Radio" hebben als enigen nog niet gemist en lijken zeker van een hoge klassering. "High School Radio" zit volgende week een dag of tien te broeden en dat is een ideale neststand voor een duivin!  Ook "Saartje" , "Ducky Duck" en "Charly" hebben komende week een vergelijkbare neststand en op papier goede kansen voor een mooie klassering. Tot volgende week!

P.S.  Lang niet iedereen is van deze competitie op de hoogte. Stuur leerlingen die je kent een mailtje, of vertel het ze.  Voor compagnon Albert, die deze site beheert, is het leuk als iemand een berichtje achterlaat in het gastenboek. Stel je vragen of vertel wat je ervan vindt en de leerlingen die een taart gewonnen hebben moeten even laten weten welke taart ze het lekkerst vinden.  Doen!