Isendoorn Competitie 2012

Isendoorn Competitie (19)

De resultaten van het jonge duivenseizoen 2012 zijn bekend.
 
Binnen "Steeds Verder" zijn we 1e aangewezen kampioen en keizerkampioen geworden. Ook is onze "Homer" met grote voorsprong 1e duifkampioen geworden. Het was vanaf het begin een spannende strijd. Jan de Ruiter uit Teuge is een landelijk bekende speler en groot kenner en Martin & Joke Geven uit Bussloo zijn ware tovenaars in het spel met de jonge duiven. Op alle grote (inter)nationale podia stonden zij reeds. Tenslotte is Hillie Romein een niet te onderschatten tegenstander met hoksoigneur Cor Buis aan het roer en zoon John als rechterhand. Het voordeel van enkele zeer sterke spelers binnen een club, is dat door de onderlinge concurrentie de club in kring- en regioverband vaak toonaangevend wordt. In Brummen zien we dat ook. Eijerkamp is een professionele, grote en sterke speler. Wie hen partij wil bieden, moet superduiven hebben. Clubgenoten als Jan Rademakers en Alwin Petrie slagen er desondanks regelmatig in om Eijerkamp voor te zitten! Door de investeringen in steeds betere duiven, de topverzorgers en de medische begeleiding, hebben Hans en Evert Jan Eijerkamp de kring Zutphen beresterk gemaakt. Zij zetten de toon en wie hen wil verslaan moet op alle fronten top zijn.

Zelf zie ik het als een uitdaging om de strijd aan te gaan. Binnen de club zijn de verhoudingen gelukkig gezond. Als de duiven moeten arriveren is het ieder voor zich en gaat het op het scherpst van de snede. Als de kruitdampen zijn opgetrokken worden de winnaars gefeliciteerd en zijn concurrenten weer collega's en duivenvrienden.
Voor beginnende duivenliefhebbers is het niet gemakkelijk om de aansluiting te vinden. Het overhouden van jonge duiven is soms al een crime, laat staan het prijsvliegen. Daarom bied ik, na overleg met de oorspronkelijke fokker, een deel van mijn jaargang aan beginnende en jeugdige liefhebbers aan. Gewoon gratis. Aan enkele clubgenoten heb ik al duifjes toegezegd. Ik ben er heel duidelijk in. Duiven waaraan ik heel veel plezier heb beleefd, gun ik een plekje op ons gezamenlijk kweekhok. Nietsnutten en matig gebouwde duiven worden geruimd en wat redelijk gepresteerd heeft en goed gebouwd is, gun ik een tweede leven elders. Na 15 september maak ik schoon schip. Dat is beter voor mijn gezondheid. Wie dus belangstelling heeft, moet zich melden!

Voor de natourvlucht Peronne van gisteren, had ik 30 jonge duiven geselecteerd. Donderdagavond werden ze ingekorfd en de weersvooruitzichten waren schitterend.
Het leek me leuk om het seizoen binnen de club af te sluiten met een mooie uitslag. De duiven zaten nog goed in de veren, waren levendig en trainden behoorlijk.
Vanwege mist en inversie gingen ze om 9.30 uur van start voor ruim 336 kilometers. Samen met Jose en Rinie Vos stonden we rond 13.15 uur op de uitkijk. Om 13.28 uur zag Jose als eerste uit het zuidoosten een duif naderen. Een donkerkraswitpen. Waarschijnlijk onrustig geworden door rondcirkelende buizerds onderbrak ie de landing om nog een extra ronde te maken. Ik meende "Victoria" te herkennen, die het op de natour prima doet. Het bleek echter "Pip" te zijn. Om 13.29 uur werd ie geconstateerd. Vervolgens gingen er vijf minuten voorbij. Toen arriveerden er uit verschillende richtingen vrijwel gelijktijdig vijf duiven, die in een kort tijdsbestek geconstateerd werden. Daaronder broer en zus "Joyce" en "Domino", die heel regelmatig presteren en zich daarmee verzekeren van een plekje op ons kweekhok. Ook "Victoria", vorige week nog getekend, zat erbij en de nestbroers "Willem" en "Sammie".

Van de 30 ingezette duiven spelen er 19 prijs.

1. Pip           986,5
2. Victoria      927,9
3. Joyce         923,4
4. Sammie        918,9
5. Willem        914,4
6. Domino        909,9
7. Beyonce       837,8
8. CupCake       788,3
9. Hickstead     680,2
10. Tommie       653,2
11. Ducky Duck   531,5
12. Aaltje       527,0
13. Charly       373,9
14. Homer        360,4
15. Tweety       306,3
16. Coco         202,7
17. Billie       193,7
18. Hendrikus    189,2
19. Giyo         184,7

"Pip" wint in de club de 1e prijs en dat levert de naamgever dus een taart op. Het is de tweede keer, dat "Pip" de zege boekt. De vorige keer was het tevens de 1e prijs in de kring. Nu is dat de 4e prijs in de kring. "Victoria", "Joyce", "Sammie", "Willem" en "Domino" klasseren zich binnen "Steeds Verder" binnen de top 10, dus onze doelstelling om te eindigen met een mooie uitslag is ruimschoots gerealiseerd. Wel is er een schaduwzijde aan de vreugde. "High School Radio" (tweede getekende en tweede in het algemeen klassement) keerde niet terug. Ook "Twitter", die prima presteerde, is spoorloos.

Klik op het onderstaande overzicht voor de originele grootte!!Komende week wil ik, als de weersvooruitzichten niet abominabel slecht worden, inkorven in Gorssel. De SuperFondClub Gelders Overijsselse Unie organiseert dan haar laatste vlucht vanaf Morlincourt. Zeker is, dat "Homer" niet meer mee gaat. Welke duiven meegaan, bepaal ik op de inkorvingsdag en dat is komende donderdag. Tot de volgende aflevering!