Isendoorn Competitie 2012

Isendoorn Competitie (21)

Woensdag 26 september was de uitreiking van de prijzen van de Isendoorn
Competitie.  Een beetje gecompliceerd was dat wel. Leerlingen gaan op uitwisseling, gaan verhuizen of wisselen van school. Ook het opsporen van leerlingen in een klas is niet altijd eenvoudig, vanwege verschillende vakken en profielen.  Toch lukte het om 4 leerlingen hun prijs te overhandigen met applaus van de klasgenoten. Ook lukte het om deze leerlingen samen op de foto te krijgen met hun gewonnen prijs. "Het zijn allemaal meisjes", merkte Albert scherpzinnig op, toen hij de foto's zag. Dat klopt. Toen ik het idee voor de competitie lanceerde in het voorjaar, reageerden vooral de meiden enthousiast. Logisch dus, dat de prijsuitreiking overwegend een vrouwenaangelegenheid werd. Vrijwel dagelijks zijn er meisjes, die informeren naar de duiven. Jongens doen dat veel minder.

 

Susan Nijkamp is de winnares geworden van de Isendoorn Competitie. Ze verblijft voor een jaar in Texas, maar volgde via de site de verrichtingen van haar "Homer".  Als ze volgend jaar terug is in Nederland wil ik haar een ingelijste foto van haar duif overhandigen. Dat doen we dan in ijssalon Talamini in Zutphen.
Hidde Schultze noemde zijn duif naar het radioprogramma dat hij vaak verzorgde in "de Noordkaap".  Ik wil mijn duif  "High School Radio" noemen, zei hij. Alleen voorzag hij problemen, want zijn ouders hadden verhuisplannen.  Zijn prijs is inmiddels opgestuurd naar Oldemark.

 

Joyce Elshof wint de derde prijs. Aan haar duif kleeft een voorgeschiedenis.  Joyce stond vorig schooljaar bij meerdere docenten bekend als "recalcitrant".  Daardoor belandde ze min of meer regelmatig buiten de klas. Als facilitair medewerker op "de Noordkaap" had ik daar mee te maken.  Joyce is een stoere meid, die succesvol is in een vechtsport. Als ze eruit gestuurd werd, moest ze zich vaak bij mij melden. Dikwijls was er geen afdelingsleider en dan probeer je zelf een originele invalshoek te vinden om de dialoog gaande te houden en haar te stimuleren om te werken aan haar gedrag in de klas.  Zo beloofde ik Joyce om een duif te zoeken die overeenkomsten had met haar en die dan "Joyce" te noemen, mits ze zou werken aan haar opstelling in de klas. Dat vonden we beiden een goed idee. Alleen lukte het aanvankelijk niet om een stoere en sterke duivin te vinden met overeenkomsten in gedrag.  De '26 werd het uiteindelijk. Joyce was echt trots op haar duifje en informeerde er telkens naar.  Vriendin Victoria was dat opgevallen en zei vroeg of ik ook een duif "Victoria" wilde noemen. Dat deed ik en Joyce en Victoria brachten me geluk, want beide duifjes presteerden prima! "Joyce" won 8 prijzen en "Victoria" werd 3e duifkampioen natour.

 

Dirkje Nap wint met het nestbroertje van "Joyce" de vierde prijs. Haar "Domino" won 7 keer prijs en was twee keer de eerste duif op het hok.  Sophie Vonk, die meerdere tussenuren had en daardoor mist op de foto, won met "Charly" de vijfde prijs.  Eigenlijk ging ze voor "Charles", maar dat was geen goede naam voor een duivin! "Charly" was de beste testduif van 2012 en werd gekweekt door Henk Berentsen uit Warnsveld.

De eerste taartwinnares met een eerste prijs werd Zoe Bouwmeester met haar "Ducky Duck".  Evita Verhey won met haar "Pip" zelfs twee taarten.  De grote taart voor de kringzege op Grimbergen werd opgesneden voor vriendinnen en klasgenoten. De kleine taart die ze won met de clubzege op de laatste natourvlucht Peronne, was voor de familie thuis.  "Pip" was met twee overwinningen een succesvolle "testduif", die gekweekt werd door GOU-voorzitter Bram Scherpenzeel uit Twello. Ook Susan Nijkamp won met "Homer" een grote taart vanaf Quievrain. Dat wordt volgend jaar afgehandeld!"Homer", "Ducky Duck", "Beyonce", "Joyce", "Domino" (allen gekweekt door Albert!),  "Pip" en "Charly" verhuizen naar ons gezamenlijk kweekhok in Twello. Albert zwaait hier de scepter.  In 2013 krijgen we dus kleine "Homertjes", "Ducky Duckjes" etc.
De overige duiven van 2012 krijgen veelal een nieuw baasje.  Dennis Koers, een enthousiaste herstarter met postduiven, heeft inmiddels elf van onze duiven in de Isendoorn Competitie op zijn hok!  Diverse andere liefhebbers hebben zich gemeld en de verwachting is, dat ons hok in Gietelo in oktober helemaal leeg komt!   Dat is beter voor mijn allergie, want de duiven beginnen stevig te ruien en dat geeft veel stof!  Voor de meerderheid van de lichting 2012 volgt er dus een toekomst als vlieg- of kweekduif op een ander hok.

Volgend jaar beginnen we weer met een schone lei.  Ik wil alle kwekers van duiven nogmaals bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen en voor de prettige samenwerking.  Alle leerlingen die een duif een naam gaven wil ik eveneens bedanken voor hun spontaniteit, het meeleven met de duiven en voor de gezelligheid die dat opleverde.  Tenslotte dank ik Henk Berentsen voor de spontaan beschikbaar gestelde taart, Bas van Talamini Zutphen voor de geschonken ijsbonnen, Paolo voor het maken van foto's en Albert voor zijn enthousiaste "sitewerk".  In het Isendoorn kwartaalnieuws (half december) lees je er meer over!