Isendoorn Competitie 2012

Isendoorn Competitie (9)

Eerste echte concours vanaf Meer (B) hoofdprijs voor "Ducky Duck" van Zoe Bouwmeester.  Eerste prijs "Steeds Verder" Twello (376 duiven) en 1e prijs A.C.C. tegen 2098 duiven.

Zaterdag 21 juli stonden de duiven voor hun eerste krachtmeting in Meer (B). Voor mijn duiven een afstand van precies 122 km en 798 meters.
Op vrijdagavond kon ik in Twello de gehele vliegploeg van 44 stuks inkorven. Het hok was helemaal leeg. Ook "Wiesje", die op zondag 15 juli op eigen kracht arriveerde van de oefenvlucht Heelsum van 1 juli, ging mee.
De duiven waren fit, hadden 12 oefenvluchtjes gehad en trainden goed 's ochtends en 's avonds bij huis. Ik had er wel vertrouwen in.
Zaterdag was het weer redelijk, maar niet geweldig. Veel bewolking en een kalme wind uit het noordwesten. Om 10.20 uur kregen ze de vrijheid.
Mijn duiven zaten voor het eerst in een grote wagen van de Gelders Overijsselse Unie. Voor het eerst 's nachts in een aluminium verzendbox met 30 andere duiven. Een stressvolle ervaring: 7 tot 8 duizend duiven van regio 2 tegelijk los. Trek dan maar eens je eigen plan!

Bij het inkorven worden er twee duiven aangewezen voor het zgn. aangewezen kampioenschap. "Aaltje" en "Noel" kregen de voorkeur.  "Aaltje" zit namelijk sinds drie dagen te broeden op haar twee kleine eitjes, samen met partner "Billie".  "Noel" kreeg het vertrouwen, omdat hij erg druk was met het baas spelen op de vloer in hokje 2 en bij de oefenvluchtjes constant presteerde.
Samen met mijn 82-jarige moeder, mijn wederhelft Jose en beginnend duivencoach Dennis zaten we de duiven op te wachten. Om 11.45 uur stond ik op scherp, de vier inloopantennes waren getest, de buurman hield even pauze met zijn slijpwerk voor de bestrating bij zijn huis en met het hart in de keel tuurde ik het luchtruim af. We rekenden op een vliegsnelheid met wind tegen van omstreeks 70 km. per uur voor de eerste duiven. Hier doe ik het voor, bedenk ik telkens. Hier heb ik het hele jaar op gewacht.  Om 11.55 uur is  er nog steeds niets te bekennen.
"Voor twaalf uur moet het gebeuren voor een vroege duif", roep ik tegen Dennis. De adrenaline giert op zulke momenten door je lijf. De spanning stijgt ten top ....  Dan ineens een schaduw en in een flits zie ik "Ducky Duck" uit het oosten komend de landing inzetten. In haar kielzog een andere duif. Dit blijkt een vreemdeling te zijn die de kluts kwijt is. "Ducky" is zenuwachtig en door de hinderlijke volger afgeleid, maakt ze nog twee ongewenste ererondjes om het huis.  Dan zet ze de landing in en vliegt feilloos op de invliegklep. De module piept en Jose meldt dat "Ducky Duck" om 11.59.11 geregistreerd is. De meevlieger verdwijnt richting het noorden. Meteen denk ik aan Zoe Bouwmeester. Ik hoor haar in gedachten nog in de aula van de Noordkaap de naam "Ducky Duck" bedenken en roepen .....
De duiven komen uit alle richtingen, vaak pal uit het noorden. Dat is geen goed teken, want ze behoren uit het zuiden te komen zou je verwachten. De duif moet gemeld worden op de site van Steeds Verder, maar daar heb ik weinig gelegenheid voor.  Steeds arriveren er duiven en ik ontvang ze graag hartelijk en ben altijd benieuwd hoe ze er uit zien na de vlucht (dorstig, hongerig, misschien gewond).
Als de duif dan eindelijk gemeld is bij "Steeds Verder",  zie ik dat er geen vroegere duiven gemeld zijn. Dan beginnen enkele kennissen te bellen. "Hoe verloopt het concours?"  Ik hoor, dat het bij veel liefhebbers erg stroef verloopt.
Sommigen hebben nog geen veer thuis, of moeten erg lang wachten na de aankomst van hun eerste duif.  Als een vriend, die nog niets thuis heeft, informeert hoe het bij ons verloopt, vind ik het genant om te vertellen dat er inmiddels 35 duiven thuis zijn. Natuurlijk ga je voor de eerste prijs en wil je een vlot verloop, maar je hoopt ook dat het bij anderen lekker loopt. Duivensport speel je toch vooral samen en liefst met elkaar!
Er moeten nog 9 duiven komen. Ik heb er vertrouwen in, dat ze komen. Moeder heeft er lol in. Ze is onze geluksmascotte. Na elke vlucht belt ze hoe het gegaan is.  Als het tegen zit, biedt ze troost en als het goed gaat is ze trots en blij. Een betere supporter is niet denkbaar .......   Vandaag brengt ze geluk, want om 16.00 uur is de laatste duif thuis. Het betreft "Mine Sweeper", die duidelijk in het verkeerde wiel zat. Om 16.15 uur lopen de duiven gezellig in de tuin. Als ik het bad vul met lauw water, duiken ze er massaal in. Ook "Mine Sweeper".  Lekker fris en met schone pootjes gaan ze tegen de onderkant van het hok liggen, waar ze snel drogen in het zonnetje. De voorbereiding voor volgende week is begonnen ....

's Avonds na het uitlezen van de modules wordt de eerste prijs gevierd met een rondje in de club. Altijd gezellig, want een vluchtdag moet je samen verwerken.  Als de acht verenigingen van de A.C.C. hun info hebben ingezonden naar het rekencentrum Compuclub blijkt later die avond achter mijn computertje thuis, dat de eerste prijs van de A.C.C. ook voor  "Ducky Duck" is.  Met 35 prijsduiven en alle 44 thuis is de eerste vlucht van 2012 voor ons een gedroomd debuut. Alles zat vandaag mee voor ons en dan moet je genieten van het moment. "Na een vette volgt een magere", zegt soigneur Cor Buis van Team Romein dikwijls. Ik bereid me voor op mindere vluchtdagen en bedenk dat de eerste klap altijd een daalder waard is!

1e vlucht Meer (B). In concours: 2098 duiven. 21 juli. Lostijd: 10.20 uur  Eerste duif: 11.59.11 uur   1238,092 meter per minuut

(Klik op de onderstaande stand om deze te vergroten!!)

Het spelsysteem is 1:4. D.w.z. van 2098 duiven in concours worden er 524,5 geklasseerd. Dit is afgerond 525. Deze duiven behalen punten. De overige 1573 duiven behalen dus geen prijs en worden niet vermeld op de uitslag.
Deze week zijn dat Flycano, Willem, Hickstead, Victoria, Zippy, Billie, Pip, Cupcake en Minesweeper. Zij staan nog op nul punten. Volgende week gaan de duiven wat verder weg. Grimbergen (B) staat komende zaterdag op het programma. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

De eerste extra mooie taart (eerste prijs vereniging Steeds Verder en tevens eerste prijs A.C.C.) is voor Zoe Bouwmeester. De prijsuitreiking is in het nieuwe schooljaar. Allemaal succes volgende week!!!!