Isendoorn Competitie 2012

Isendoorn Competitie (12)

"Homer" zorgt voor derde kringzege op derde prijsvlucht Quievrain. Susan Nijkamp wint toch een mooie taart!

Voor de derde prijsvlucht gingen 40 jonge duiven van ons op reis. "Maria" en "Zippy" werden teruggetrokken uit de vliegploeg. Hun matige gezondheid bedreigt de vorm van de overige duiven en belemmert de dagelijkse training. Dan moet je, net als in het moderne topvoetbal, doorselecteren. "Marlous" lieten we thuis. Hij ('t is inderdaad een doffer) kwam vorige week in Lieren terecht bij sportvriend Jan Konink. Waarschijnlijk vloog hij vanaf Grimbergen te ver het noorden in. Op zijn terugweg maakte hij een navigatiefout en kwam zo in Lieren terecht. Maandagavond haalde ik hem op. "Jan" bleef vanaf Grimbergen achter. Hij had wekenlang last van een vleugelblessure, leek goed hersteld en vloog zelfs prijs vanaf Meer. Tot heden de enige verspeelde duif op de drie vluchten tot nu toe en daar klaagt het baasje zeker niet over!

Quievrain is voor ons ruim 260 kilometers. Het ligt bij de grensovergang tussen Belgie en Frankrijk. De duiven kregen zaterdagochtend om 08.10 uur de vrijheid. De wind zouden de duiven achter hebben, maar er was weinig wind zaterdagmorgen. Al vroeg maakte ik het constateersysteem in orde en de hokken brandschoon. Ik verwachtte de duiven rond 11.00 uur, want 90 kilometer per uur leek me een mooie snelheid met kalme wind achter.  Vaak ben ik aan het schoffelen en hakken in de tuin als de duiven onderweg zijn, zo ook nu.  Om 10.45 uur leek me het moment gekomen om er voor te gaan zitten. Ik trok mijn overall aan en met de stofhelm onder de arm liep ik richting het hok. Ineens was er een schaduw en zag ik "Homer" op het hok zitten. Snel zette ik de helm op en zocht de voeremmer met de bedoeling hem binnen te roepen. "Homer" is echter een aparte vogel, die altijd als laatste het hok in gaat. Nu keek hij waar de hokgenoten waren en keek triomfantelijk rond. Gelukkig sprong "Marlous" op dat moment in de spoetnik van afdeling drie. Een duif heeft een hekel aan een leeg hok en de aanwezigheid van een soortgenoot stelt een duif van de vlucht op zijn gemak. Daarop vloog "Homer" naar de spoetnik ernaast. Ik blijf tegenwoordig rustig als er een duif terugkeert en bij een treuzelaar als "Homer" nog rustiger. Toen het piepje de constatering bevestigde stond in het display de tijd 10.48.46 gefixeerd.  Vervolgens tuurde ik in de lucht waar de opvolgers bleven. Daar was echter weinig te bespeuren. Pas 13 minuten later kondigde een schaduw twee duiven aan: "Ducky Duck" en "High School Radio". Beiden kwamen terug uit het noorden, net als de overgrote meerderheid van de duiven die na hen zouden volgen. "Ducky Duck", het jongere zusje van "Homer" en de kringwinnares van de eerste prijsvlucht, werd als tweede geconstateerd.  Om 11.28 uur waren er 28 thuis en om 13.20 uur arriveerde "Coco" als laatste. Dat viel niet tegen.

Bij de meldingen op de site van "Steeds Verder" bleek "Homer" een grote voorsprong te hebben op nummer twee in de club. Toen ik later contact had met Marcel Sangers uit Eefde, wist deze me te vertellen dat er in de regio twee uitschieters waren die een ruime voorsprong hadden opgebouwd op de rest. De andere uitschieter was Alwin Petrie. Ook Alwin moest tien minuten wachten op zijn tweede.  Zijn duif pakt met klein verschil de regiozege. "Homer" eindigt als tweede in de regio, maar wordt met voorsprong club- en kringwinnaar. Dat betekent dus, dat de taart die vorige week aan de neus voorbij ging van Susan Nijkamp, nu alsnog door haar gewonnen wordt.
Drie vluchten, drie kringzeges en drie taarten. Duivensport wordt een dure hobby! Als het aan mij ligt, mag het echter nog meer taarten kosten. De clubgenoten Martin & Joke Geven en Jan de Ruiter kregen hun jongen afgelopen week fantastisch naar huis en zij zullen snode plannen hebben voor de komende vluchten!  We gaan het meemaken.

Uitslag Quievrain  260 km.  A.C.C. (kring Apeldoorn samenspel 8 verenigingen). Te vinden onder "Compuclub" afd. 8/GOU, regio 2 en kring 3. Klassering op eigen hok:

klik op het plaatje hieronder voor de tussenstand!!